November 2017

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 6 november 2017 en maandag 13 november 2017. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur.

Aanmelding voor deelname is helaas niet meer mogelijk. De volgende cursus vindt waarschijnlijk in mei 2018 plaats, houd voor een aankondiging daarvan deze site in de gaten.

 

WORKSHOP ASTROFOTOGRAFIE DEEP SKY- OBJECTEN

Vrijdag 24 november is er een workshop astrofotografie voor donateurs van de sterrenwacht. Het onderwerp is fotografie van deep sky- objecten: melkwegstelsels, nevels en sterrenhopen. De workshop is gericht op beginners in deze boeiende tak van de amateurastronomie. Het programma bestaat uit een inleiding en theorie, astrofoto’s maken in de praktijk op de sterrenwacht en nabewerking van de opnamen op de PC. Er wordt gewerkt met apparatuur van de sterrenwacht. Iedere deelnemer zal een aantal handelingen in de totale fotografie- en bewerkingsprocedure uitvoeren. De workshop vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur, aanmelding voor deelname is niet nodig.

 

Februari 2018

STERRENKIJKDAGEN 2018

Ook dit jaar doet onze sterrenwacht mee aan het evenement Landelijke Sterrenkijkdagen. We ontvangen het publiek ditmaal weer op het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk.

Openingstijden:

Vrijdagavond 23 februari en zaterdagavond 24 februari 2018, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

Maart 2018

WORKSHOP ASTROFOTOGRAFIE ZONNESTELSEL

Vrijdag 23 maart is er een workshop astrofotografie voor donateurs van de sterrenwacht. Het onderwerp is fotografie van objecten in het zonnestelsel: de zon, maan en planeten. De workshop is gericht op beginners in deze boeiende tak van de amateurastronomie. Het programma bestaat uit een inleiding en theorie, astrofoto’s maken in de praktijk op de sterrenwacht en nabewerking van de opnamen op de PC. Er wordt gewerkt met apparatuur van de sterrenwacht. Iedere deelnemer zal een aantal handelingen in de totale fotografie- en bewerkingsprocedure uitvoeren. De workshop vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur, aanmelding voor deelname is niet nodig.