Oktober 2019

HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP OP DE STERRENWACHT

Op zaterdag 5 oktober is de sterrenwacht van 20.00 - 22.00 uur geopend ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap. Bij helder weer kan er naar hemelobjecten gekeken worden. Er wordt uitleg gegeven over de sterrenwacht en sterrenkunde in het algemeen.

De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

Zie ook de site van het landelijke evenement op: https://www.weekendvandewetenschap.nl/

 

NACHT VAN DE NACHT 2019

Op zaterdag 26 oktober 2019 neemt de sterrenwacht weer deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert! De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

 

November 2019

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven in de bibliotheek van Rijswijk en bestaat uit twee lesavonden: maandag 4 november 2019 en maandag 11 november 2019. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. De kosten bedragen voor leden van de bibliotheek € 34,50 en voor niet-leden € 39,50.

Aanmelding voor deelname gaat via de site van de bibliotheek, zie [klik hier]. Het adres van de bibliotheek is: Generaal Eisenhowerplein 101, 2288 AG Rijswijk.

 

MERCURIUSOVERGANG WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op maandag 11 november 2019 vindt er een overgang van de planeet Mercurius over de zon plaats. Bij dit fenomeen beweegt de kleine planeet gedurende een aantal uren precies tussen aarde en zon. De sterrenwacht is tijdens dit mooie verschijnsel geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

Met verschillende kleinere- en grotere astronomische instrumenten zal de transit (veilig) waargenomen worden. Uiteraard is er ruimte voor uitleg, fotografie met eigen camera en het beantwoorden van vragen.

 

LEZING OVER NOORDERLICHT

Jos van der Maarel verzorgt op maandag 18 november 2019 een lezing over noorderlicht. Boven de poolcirkel in Noorwegen, Zweden en Fins Lapland is in de wintermaanden het bijzondere schouwspel van het Noorderlicht te zien. Al eeuwen lang wordt de mens geboeid door dit bijzondere natuurverschijnsel dat in allerlei bijzondere kleuren en vormen kort of lang aan de hemel te zien is.

Hoe ontstaat het Noorderlicht? Kloppen de foto’s met wat je in werkelijkheid ziet? Kan ik het Noorderlicht fotograferen? Wat is de beste tijd van het jaar om het Noorderlicht waar te nemen? In deze lezing zal Jos van der Maarel antwoord geven op al deze vragen. Geen zwaar natuurkundig verhaal maar een praktisch verhaal over dit wonderlijke verschijnsel. De lezing vindt plaats in de bibliotheek van Rijswijk. Toegangskaart kosten voor leden van de bibliotheek € 3,50 en voor niet-leden € 4,00.

De verkoop van toegangskaarten voor deze lezing gaat via de site van de bibliotheek, zie [klik hier]. Het adres van de bibliotheek is: Generaal Eisenhowerplein 101, 2288 AG Rijswijk.