Mars gezien door de Hubble-telescoop

 

Diameter: 6794 km 

Massa: 0,107 * Aarde 

Gemiddelde dichtheid: 3934 kg/m^3

Zwaartekracht: 3,71 m/s^2

Kleinste afstand tot de Zon: 206.5 miljoen km

Grootste afstand tot de Zon: 249.1 miljoen km

Gemiddelde afstand tot de Zon: 227,9 miljoen km

Kortste afstand tot de Aarde: 56 miljoen km

Omlooptijd om de Zon: 1 jaar 322 dagen

Omwentelingssnelheid: 24 uur 37 min 23 sec

Aantal manen: 2

 

Sinds het ruimteonderzoek is Mars de best onderzochte planeet, buiten de Aarde, van het zonnestelsel. Een opvallende verschijning op Mars is wel de vulkaan Olympus Mons met een diameter van 600 kilometer en een hoogte van 25 kilometer. De krater aan de top van de vulkaan heeft een diameter van 70 kilometer. Verder komen er ook enorme canyons op Mars voor zoals de Vallis Marineris met een lengte van 4.000 kilometer en een diepte van gemiddeld 6 kilometer. De kloof varieert in de breedte van 85 tot 200 kilometer. Vanaf de Aarde zijn de poolkappen van Mars al met amateur-telescopen te zien. Deze bestaan uit koolzuursneeuw waarbij ze in de Marslente en -zomer smelten maar in de Marswinter weer aangroeien.

 

De vulkaan Olympus Mons

 

Mars heeft een zeer ijle atmosfeer waarvan de druk niet meer is dan 7 millibar. De samenstelling van deze atmosfeer is voor 95% kooldioxide, 3% stikstof en wat andere gassen waaronder zuurstof en waterdamp. Het temperatuurverloop aan de evenaar verloopt nogal extreem van 20° C in de middag tot -80° C in de Marsnacht. Dit komt door de zeer ijle atmosfeer. Aan de polen kunnen de temperaturen waarden bereiken van -140° C. Ondanks de ijle atmosfeer kunnen er zware stofstormen op Mars voorkomen. Ze kunnen wekenlang doorgaan waarbij windsnelheden van 400 km/u voorkomen

 

Deimos

 

Phobos

 

Mars heeft twee kleine manen: Deïmos en Phobos. Het zijn twee onregelmatige, ruwe rotsblokken waarvan vermoed wordt dat het ingevangen planetoïden zijn.