Klik op het menu-item 'Evenementen waarvoor gereserveerd moet worden' als u activiteiten met een reserveringplicht wilt bijwonen. Dat is bijvoorbeeld van toepassing op publieksavonden. Selecteer het gewenste evenement in het overzicht om te reserveren. Hieronder worden onze komende activiteiten getoond waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden. 

 

December 2023

DONATEURSAVOND MET THEMA: PLANETEN

Op vrijdag 8 december 2023 geven Bart Stolte en Ted Pennings op de sterrenwacht een presentatie over het waarnemen en fotograferen van planeten. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 20.15 uur.

 

GEMINIDEN- METEOREN WAARNEMEN

Op donderdag 14 december 2023 is er een waarneemactie van de Geminiden- meteorenzwerm voor donateurs van onze sterrenwacht. Rond deze datum is de activiteit van deze meteorenzwerm maximaal. Let op, de waarneemlocatie is het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk. Het terrein van ABA is deze avond open voor donateurs van 20 tot 24 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Het is aan te raden om warme kleding en eventueel een tuinstoel/ veldbed of iets dergelijks meenemen. Hiermee kunnen de vallende sterren comfortabel waargenomen worden. Dit evenement gaat alleen door als de weersomstandigheden het waarnemen van meteoren toelaten.

 

Januari 2024

DONATEURSAVOND MET THEMA: NOORDERLICHT

Op vrijdag 12 januari 2024 geeft Jos van der Maarel op de sterrenwacht een presentatie over het fenomeen noorderlicht. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 20.15 uur.

 

Februari 2024

DONATEURSAVOND MET THEMA: ALIGNMENT OP DE HEMELPOOL, OLD-SCHOOL METHODE

Op vrijdag 9 februari 2024 geeft John Baars op de sterrenwacht een presentatie over de klassieke wijze van alignment van telescoopmonteringen. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 20.15 uur.

 

Maart 2024

DONATEURSAVOND MET THEMA: ZONNESPECTROGRAAF

Op vrijdag 8 maart 2024 geven Marvin Verdurmen en Ted Pennings op de sterrenwacht een presentatie over de zelfbouw, werking en gebruik van dit type instrument. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 20.15 uur.

 

STERRENKIJKDAGEN 2024

Ook dit jaar doet onze sterrenwacht mee aan het evenement Landelijke Sterrenkijkdagen. We ontvangen het publiek ditmaal weer op het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk. Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk.

Openingstijden:

Vrijdagavond 15 maart en zaterdagavond 16 maart 2024, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

April 2024

DONATEURSAVOND MET THEMA: APOLLO 15

Op vrijdag 12 april 2024 geeft Manuel Roos op de sterrenwacht een presentatie over deze ruimtemissie naar de Maan. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 21.15 uur.

 

Juni 2024

DONATEURSAVOND MET THEMA: ONZE PROTUBERANSENKIJKER, HOE WERKT DIE?

Op vrijdag 7 juni 2024 geeft Ted Pennings op de sterrenwacht een presentatie over dit instrument in ons arsenaal aan telescopen. Als het weer het toelaat, wordt ook met de protuberansenkijker naar de Zon gekeken. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 21.15 uur.