Juni 2024

DONATEURSAVOND MET THEMA: ZONNEKIJKERS VAN ONZE STERRENWACHT

Op vrijdag 7 juni 2024 geven Marvin Verdurmen en Ted Pennings op de sterrenwacht een presentatie over de verschillende instrumenten voor het waarnemen van de Zon die in het bezit zijn van onze sterrenwacht. Aan bod komen de zonnespectroscoop, de Lunt H-alpha- telescoop en de protuberansenkijker. Als het weer het toelaat, wordt ook met deze instrumenten naar de Zon gekeken. Deze activiteit is alleen toegankelijk voor donateurs van onze sterrenwacht. Aanvang: 21.00 uur.

 

Juli 2024

ZONNEKIJKDAG

De sterrenwacht doet op zondag 7 juli 2024 mee aan het landelijke evenement ‘Zonnekijkdag’. Rond het thema ‘zon’ komen dan de volgende zaken aan bod:
•    Een presentatie over de zon als ster en over verschillende technieken voor het waarnemen van de zon.
•    Beeld van de zon in een telescoop met een zonnefilter in normaal wit licht.
•    De zon zien door een telescoop die voorzien is van een H-alfa- filter. Met een dergelijk filter worden o.a. zonnevlammen zichtbaar.
•    Projectie van het zonnebeeld met een verrekijker.
•    Het spectrum van de zon is te zien in een zelfbouw- spectroscoop.
•    Beeld van de zon in een protuberansenkijker. Dit beeld lijkt op dat van een zonsverduistering.
De sterrenwacht is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt  € 5,- per persoon. Donateurs van de sterrenwacht hebben gratis toegang.

 

November 2024

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 4 november 2024 en maandag 11 november 2024. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.
Deelname kost € 27,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, [Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.] of tel. 070-3361550 ('s avonds).