NIEUWSARCHIEF 2008 - 2015

 

11  oktober 2015

STERRENWACHT OPEN TIJDENS NACHT VAN DE NACHT 2015

Op zaterdag 24 oktober 2015 neemt de sterrenwacht weer deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het

zicht op de sterrenhemel verbetert! De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

 

APOLLO 15 THEMA-AVOND

Op maandag 23 november 2015 verzorgt Manuel Roos op de sterrenwacht een thema-avond rond de maanmissie Apollo 15. De Apollo 15 missie vond plaats tussen 26 juli en 7 augustus 1971 en was een van de meest succesvolle missies van het Apollo programma. Het was de eerste missie waarbij er een maanauto (Lunar Rover) meeging en waarbij men daadwerkelijk toekwam aan wetenschappelijk onderzoek. 

 

De avond zal beginnen met een korte presentatie over de techniek achter Apollo. Vervolgens de eerste helft van de documentaire “Apollo 15 you are go for launch”. Dan een korte pauze van ongeveer 10 minuten en vervolgens deel 2 van de documentaire. De totale documentaire duurt ongeveer 90 minuten, dus 45 minuten voor de pauze en 45 minuten na de pauze.

Na de film volgt nog een korte presentatie met foto’s die gemaakt zijn tijdens de missie met een toelichting over het gebied op de maan waar Apollo 15 destijds geland is.

De toegangsprijs is € 10,00 per persoon, betaling ter plekke. De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur.

 

TERUGBLIK MAANSVERDUISTERING

De Maan houdt zich niet ons dag- en nachtritme, dat is bekend. Vandaar dat het voor verschillende donateurs van de sterrenwacht flink doorbijten was om de recente totale maansverduistering waar te nemen. Die vond plaats tussen 3 en 6 uur 's morgens op maandag 28 september 2015. Wim Groen, een actieve amateur van onze club, fotografeerde het verschijnsel met zijn digitale camera vanuit Rijswijk. De mooiste foto's zijn samengevoegd in de volgende animatie:

Animatie van foto's maansverduistering 28-09-2015

 

20 september 2015

HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP OP DE STERRENWACHT

Op zaterdag 3 oktober is de sterrenwacht van 20.00 - 22.00 uur geopend ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap. Bij helder weer kan er naar hemelobjecten gekeken worden. Er wordt uitleg gegeven over de sterrenwacht en sterrenkunde in het algemeen.

De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

Zie ook de site van het landelijke evenement op: http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/

 

6 september 2015

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 2 november 2015 en maandag 9 november 2015. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

SAMENSTAND JUPITER EN VENUS

Aan het begin van de zomer was er een nauwe samenstand tussen de planeten Jupiter en Venus aan de westelijke hemel te zien. Ze naderden elkaar binnen een halve graad. Dat is minder dan de hoekdiameter van de Maan aan de hemel !  Het optreden van zo'n samenstand leidt bijna steevast tot UFO- meldingen naar de sterrenwacht. Het ziet er dan ook behoorlijk onalledaags uit. De volgende opname van het verschijnsel  is door de webmaster van deze site op 30 juni 2015 in zijn woonplaats Delft gemaakt:

Samenstand Venus en Jupiter op 30-06-2015. Venus is het helderste object, Jupiter staat daar linksboven.

 

 

8 augustus 2015

Op woensdag 12 augustus 2015 is er een waarneemactie van de Perseïden- meteorenzwerm voor donateurs van onze sterrenwacht. Rond deze datum is de activiteit van deze meteorenzwerm maximaal. De sterrenwacht is deze avond open voor donateurs van 21 tot 24 uur. Het waarnemen zal op het dakterras plaatsvinden.

Het is aan te raden om warme kleding en eventueel een tuinstoel/ veldbed of iets dergelijks meenemen. Hiermee kunnen de vallende sterren comfortabel waargenomen worden.

 

Perseïdenmeteoren 2015

 

 

28 juni 2015

INFO UPDATE

De informatie op de pagina's 'Bezoeken' en 'Contact' is bijgewerkt.

 

 

28 april 2015

GESLAAGD ECLIPSEVENEMENT

Het was spannend zo tussen de mist en laaghangende wolken, maar de verduisterde zon liet zich op 20 maart uiteindelijk toch zien op de sterrenwacht! De bewolking werkte in feite als een soort filter waardoor het verschijnsel met het blote oog gevolgd kon worden. Er kwamen ca. 80 bezoekers op het evenement af. We mochten zelfs een aantal journalisten van De Telegraaf verwelkomen die interviews afnamen. Zie de volgende foto's voor een impressie van de gedeeltelijke zonsverduistering.

Publiek op het dakterras op het moment dat de zon verschijnt.

Twee fasen van de eclips. Gefotografeerd door Christian Guillonard, een donateur van onze sterrenwacht.

 

NIEUW: VLOERBEDEKKING IN STERRENWACHT

De sterrenwacht is sinds kort opgesierd met vloerbedekking. Dat het printontwerp past bij het karakter van het gebouw, zie je op de volgende foto:

Dank gaat uit naar de firma Woonmode in Rijswijk voor het tegen een gunstig tarief aanleveren en leggen van de vloerbedekking. Onze donateur Wim Groen heeft deze actie gecoördineerd.

 

 

INFO UPDATE

De informatie op de pagina 'Donateurs' is bijgewerkt.

 

22 februari 2015

ZONSVERDUISTERING WAARNEMEN OP STERRENWACHT

Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er 's morgens in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Tijdens het maximum van de verduistering zal de Maan ca. 84% van de zonneschijf afdekken. De sterrenwacht is tijdens dit mooie verschijnsel geopend van 09-12 uur in de morgen. De entreeprijs bedraagt  € 4,- per persoon.

Met verschillende kleinere- en grotere astronomische instrumenten zal de verduistering (veilig) waargenomen worden. Uiteraard is er ruimte voor uitleg, fotografie met eigen camera en het beantwoorden van vragen. We gaan een livebeeld van de Zon uit een van onze telescopen met een beamer in onze ontvangstruimte projecteren.

Verloop van de gedeeltelijke zonsverduistering voor de locatie Rijswijk

 

STERRENKIJKDAGEN 2015

N.a.v. de Nationale Sterrenkijkdagen 2015 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond 27 maart en zaterdagavond 28 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

INFO UPDATE

De informatie op de pagina's 'Contact' en 'Instrumentarium' is bijgewerkt.

 

29 december 2014

TERUGBLIK EN NIEUWJAARSWENS

In 2014 zijn er veel positieve ontwikkelingen op de sterrenwacht geweest: een nieuwe permanente telescoopzuil met go-to montering op het dakterras, stijgende bezoekersaantallen, een groter geworden donateursbestand en in de ontvangstruimte een nieuwe beamer en geluidsinstallatie.

Laten we deze opgaande trend in 2015 vasthouden! We hopen op vele heldere nachten waarin we van het heelal kunnen genieten. Misschien zit er nu wel een mooie heldere komeet aan te komen? Wordt de Rosetta-lander toch nog door zonnestralen wakkergekust? Is er een supernova in aantocht? Het staat in de sterren geschreven...

 

INFO UPDATE

De informatie op de pagina 'Donateurs' is bijgewerkt.

 

 

2 november 2014

INFO UPDATE

De informatie op de pagina's 'Bezoeken' en 'Donateurs' is bijgewerkt.

 

STERRENWACHT RIJSWIJK OP PAD: EEN IMPRESSIE

In de afgelopen maanden heeft de sterrenwacht een aantal activiteiten buiten de deur uitgevoerd. Hieronder een foto-impressie.

Locatie: Grandpré, Frankrijk.

Een groep amateurs is in september weer naar Frankrijk gereisd om te kunnen genieten van een echt donkere sterrenhemel. Frans Lalleman maakte er deze opname van de Californiënevel, een gasnevel (emissietype) in het sterrenbeeld Perseus die op 1000 lichtjaar van de Aarde staat.

Locatie: Grandpré, Frankrijk.

Dit 'telescopenpark' staat klaar in afwachting van een mooie heldere, lange waarneemnacht. Rond elke kijker is een waarneemstation met camera's, stoelen, laptops, elektrische voedingen en overige hulpapparatuur gevormd. In het donker lopen de waarnemers af en toe als een soort honingbijen tussen de opstellingen rond om bij anderen wat mooie beelden te kunnen verzamelen.

 

Locatie: Strandwalfestival 2014, Rijswijk.

Op 13 september stond de sterrenwacht met deze informatie- en demonstratiestand op de verenigingsmarkt van het Strandwalfestival. Er werd met drie verschillende opstellingen naar de Zon gekeken: projectie van het zonnebeeld met een Solar Scope, een telescoop met een Baader-metaalfilter en een H-alpha-telescoop. Het publiek kwam op deze zonnige dag en masse opdraven en was enthousiast over wat we in de aanbieding hadden.

 

19 oktober 2014

STERRENWACHT OPEN TIJDENS NACHT VAN DE NACHT 2014

Op zaterdag 25 oktober 2014 neemt de sterrenwacht weer deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen.

In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert! De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

 

 

14 september 2014

HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP OP DE STERRENWACHT

Op zaterdag 4 oktober is de sterrenwacht van 20.00 - 22.00 uur geopend ter gelegenheid van het weekend van de wetenschap. Bij helder weer kan er naar hemelobjecten gekeken worden. Er wordt uitleg gegeven over de sterrenwacht en sterrenkunde in het algemeen.

Dit jaar zal er speciale aandacht besteed worden aan de Rosetta- ruimtevaartmissie van de ESA naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

Zie ook de site van het landelijke evenement op: http://www.hetweekendvandewetenschap.nl/

 

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 17 november 2014 en maandag 24 november 2014. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

DONATEURSINFO

De gegevens op de pagina 'Donateurs' zijn geactualiseerd.

 

31 augustus 2014

PERSEIDENMETEOREN OP STERRENWACHT WAARGENOMEN

Op dinsdag 12 augustus heeft een groep donateurs Perseïdenmeteoren waargenomen op het dakterras van de sterrenwacht. Er waren 11 waarnemers die ondanks de bijna volle maan en dreigende wolkenpartijen toch nog ongeveer 16 vallende sterren wisten te tellen. Dit geeft aan dat de Perseïdenzwerm dit jaar redelijk actief was.

Er is niet veel voor nodig om vallende sterren waar te nemen; een tuinstoel of ligbed en wat warme kleding is genoeg. De gezellige groepsactie eindigde toen het vanuit het zuidwesten begon te regenen.

 

TIME-LAPSE ASTROFOTOGRAFIE DOOR JAN KOET

Jan Koet, een donateur van onze sterrenwacht, houdt zich als amateursterrenkundige bezig met time-lapse fotografie van de sterrenhemel. Bij deze vorm van fotografie maakt men met korte tussenpozen tijdopnamen die in later in een film samengevoegd worden. Hiermee worden de dynamiek en de sfeer van hemelverschijnselen mooi zichtbaar gemaakt . Een voorbeeld van zijn werk is de korte film 'Stars & Clouds', kijk daarvoor op Youtube op: [klik hier].

 

De volgende onderwerpen komen in de video voorbij: 

    * Sterrenhemel in Grandpré (F) tijdens een waarneemactie van de sterrenwacht.

    * Lichtende nachtwolken boven Wateringen.

    * Star Party in Wateren.

    * Onweer rond de sterrenwacht in Rijswijk.

 

 

29 juni 2014

DIVERSE PAGINA'S GEACTUALISEERD

De pagina's Contact, Equinox, Instrumentarium en Werkgroepen zijn up-to-date gemaakt.

 

WAARNEMEN PERSEIDEN-METEORENZWERM 10-14 AUGUSTUS

Elk jaar verschijnt  in augustus de Perseïden-meteorenzwerm. Dit is een prima gelegenheid om meteoren ('vallende sterren') waar te nemen, er verschijnen er dan namelijk veel in korte tijd. Zoek hiervoor een donkere waarneemplek op en kijk bijvoorbeeld vanuit een tuinstoel of liggend op een matras naar de sterrenhemel. De Sterrenwacht Rijswijk zal

tijdens deze periode ook meteoren gaan waarnemen. Het maximum van de meteorenactviteit is dit jaar op 13 augustus rond 7 uur. 

 

 

29 april 2014

TELESCOOPZUIL OP DAKTERRAS

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van een telescoopzuil op het dakterras van de sterrenwacht, zie de foto hieronder. De zuil is bestemd voor gebruik door donateurs van de sterrenwacht. Deze waarnemers hoeven nu alleen nog een telescoopbuis van thuis mee te nemen; na 'inklikken' van de buis op de zuil kan het waarnemen direct beginnen.

 Op de zuil zit een moderne computergestuurde montering voor go-to gebruik. De draagkracht is zodanig dat er behoorlijk grote kijkers op geplaatst kunnen worden. De totale opstelling heeft haar nut al bewezen tijdens de afgelopen sterrenkijkdagen! Bijzondere dank gaat uit naar onze donateurs Wim Groen, Frans Lalleman en Ted Pennings voor realisatie van de telescoopzuil en bijbehorende voorzieningen.

 

DONATEURSINFO

De gegevens op de pagina 'Donateurs' zijn geactualiseerd.

 

 

21 februari 2014

LIVEBEELDEN VAN DEEPSKY-OBJECTEN

Sinds kort beschikt de sterrenwacht over een gevoelige videocamera waarmee ook lichtzwakke en verre objecten in het heelal mooi zichtbaar gemaakt kunnen worden. Deze 'JTW Messier Deepsky Camera' kan in een livebeeld op een monitor details en kleuren tonen die bij visueel waarnemen niet zichtbaar zijn. Het duurt enige tijd (stacks, stapelen van beelden) voordat het beeld opgebouwd is. Hieronder een voorbeeldvergelijking van het visuele beeld van de Orionnevel in een oculair en een opname van dit object die we met deze camera op de grote telescoop van de sterrenwacht konden vastleggen:

De camera zal ook op publieksevenementen ingezet worden.

 

DONATEURSINFO

De gegevens op de pagina 'Donateurs' zijn geactualiseerd.

 

APOLLO 15 THEMA-AVOND

Op maandag 7 april 2014 verzorgt Manuel Roos op de sterrenwacht een thema-avond rond de maanmissie Apollo 15. De Apollo 15 missie vond plaats tussen 26 juli en 7 augustus 1971 en was een van de meest succesvolle missies van het Apollo programma. Het was de eerste missie waarbij er een maanauto (Lunar Rover) meeging en waarbij men daadwerkelijk toekwam aan wetenschappelijk onderzoek. 

De avond zal beginnen met een korte presentatie over de techniek achter Apollo. Vervolgens de eerste helft van de documentaire “Apollo 15 you are go for launch”. Dan een korte pauze van ongeveer 10 minuten en vervolgens deel 2 van de documentaire. De totale documentaire duurt ongeveer 90 minuten, dus 45 minuten voor de pauze en 45 minuten na de pauze.

Na de film volgt nog een korte presentatie met foto’s die gemaakt zijn tijdens de missie met een toelichting over het gebied op de maan waar Apollo 15 destijds geland is en waar je op moet letten tijdens de waarneemsessie die daarop volgt.

Bij helder weer zullen we door de telescopen van de sterrenwacht het gebied gaan bekijken op de maan en met eigen ogen zien of je de details herkent van het landingsgebied.

De toegangsprijs is € 7,50 per persoon, betaling ter plekke. De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur.

 

29 december 2013

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Deze winter verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 20 januari 2014 en maandag 27 januari 2014. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

STERRENKIJKDAGEN 2014

N.a.v. de Nationale Sterrenkijkdagen 2014 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond 7 maart en zaterdagavond 8 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Bij bewolkt weer zijn er mooie presentaties te zien.

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

CONTACTGEGEVENS UITGEBREID

Onder 'Contact' staan nu ook links naar de sterrenwacht op Facebook en Google Maps vermeld.

 

29 oktober 2013

Op 12 oktober vond er een drievoudige schaduwovergang van manen over het planeetoppervlak van Jupiter plaats. Jan Koet, donateur van de sterrenwacht, maakte de volgende film van dit verschijnsel vanuit zijn tuin in Wateringen:

De animatie bestaat uit verschillende bewerkte opnamen die in de goede tijdvolgorde geplaatst zijn. Niet alleen moest hij voor deze opnamen vroeg zijn bed uit, het resultaat hierboven kostte ook nog heel wat nabewerking op de computer.

 

22 september 2013

THEMAMIDDAG ROND DE ZON

In het kader van het wetenschapsweekend op 5 en 6 oktober 2013 organiseert de sterrenwacht in Rijswijk op zaterdag 5 oktober een themamiddag rond de zon. Via verschillende instrumenten wordt de zon waargenomen. Er zullen live-beelden vanuit de opgestelde telescopen in de ontvangstruimte getoond worden. In presentaties wordt uitleg gegeven over de opbouw van de zon en over methodes waarmee je als amateur veilig deze ster kunt waarnemen.

Voor kinderen zijn er sterrenkundige bouwplaten beschikbaar, onder andere voor het bouwen van een zonnewijzer.

De themamiddag vindt plaats op zaterdag 5 oktober 2013. De sterrenwacht is open van 13.00 - 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 4,- per persoon.

 

 

 

25 augustus 2013

STERRENWACHT OPEN TIJDENS NACHT VAN DE NACHT 2013

Op zaterdag 26 oktober 2013 neemt de sterrenwacht deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 23.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert!

Tijdens deze editie is er ook een 'sneak preview' over de heldere komeet ISON die in aantocht is.

Klik op deze afbeelding voor meer informatie over dit landelijke evenement:

 

BEZOEKDATA BIJGEWERKT

De data van publieksavonden en groepsbezoeken op de pagina 'Bezoeken'  zijn bijgewerkt voor het komende seizoen 2013 - 2014. De eerste publieksavond is op vrijdag 06-09 a.s.

 

PAGINA 'CURSUSSEN'

Op deze nieuwe pagina staat informatie over cursussen die de sterrenwacht regelmatig verzorgt.

 

 

30 juni 2013

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 11 november 2013 en maandag 18 november 2013. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

STRANDWALFESTIVAL 2013

Dit jaar staat de sterrenwacht weer met een stand op het strandwalfestival in Rijswijk. Op zaterdag 14 september kun je ons op de verenigingsmarkt in het centrum vinden. Zie ook:

 

 

26 mei 2013

LINK UPDATE

Links naar gerelateerde internetsites en e-mailadressen van contactpersonen binnen de sterrenwacht zijn up-to-date gemaakt.

 

 

28 april 2013

KOMEET PAN-STARRS

In de afgelopen periode verscheen de komeet PAN-STARRS aan de avondhemel. Maurice Toet maakte in de Franse Alpen deze opname van de komeet. De komeet is linksonder vergroot weergegeven. Aan de rechterkant is een dunne maansikkel zien, korte tijd na Nieuwe Maan.

Op de sterrenwacht in Rijswijk kregen we de komeet  op de tweede avond van de sterrenkijkdagen (16 maart) in het vizier. Het was eerst lange tijd bewolkt. Aan het begin van de avond verscheen een helder stuk hemel boven het westen. Met een grote verrekijker konden we op het dakterras de komeet prima in de avondschemering zien, wat een verrassing!

 

27 januari 2013

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit voorjaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 15 april 2013 en maandag 22 april 2013. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

STERRENKIJKDAGEN 2013

N.a.v. de Nationale Sterrenkijkdagen 2013 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond 15 maart en zaterdagavond 16 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Bij bewolkt weer zijn er mooie presentaties te zien.

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

UPDATE SITEPAGINA'S

De pagina's 'Bezoeken' en 'Contact' zijn bijgewerkt.

 

 

25 november 2012

MOGELIJK HELDERE KOMEET BOVEN RIJSWIJK IN 2013

Voor het eerst sinds de komeet Hale-Bopp in 1997 is er weer een echt heldere komeet in aantocht. Op 24 september ontdekten Artyom Novichonok (Rusland) en Vitali Nevski (Wit-Rusland) met een 40 cm telescoop een uiterst zwak vlekje van magnitude +18.8. Al snel werd duidelijk dat dit een nieuwe komeet was. Het object kreeg de naam ISON (naar International Scientific Optical Network) mee, de officiële naam is C/2012 S1.

De voortekenen wijzen erop dat deze komeet een flink heldere gaat worden. Zoals met alle nieuw ontdekte kometen is het verwachte verloop van de helderheid nog wat onzeker. In het najaar van 2013 kunnen we de komeet in Rijswijk en omstreken het best zien.

 

20 oktober 2012

STERRENWACHT OPEN TIJDENS NACHT VAN DE NACHT 2012

Op zaterdag 27 oktober 2010 neemt de sterrenwacht deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 23.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert! Klik op deze banner voor meer informatie over dit evenement: 

 

7 oktober 2012

ASTROWEEKEND IN GRANDPRE (F)

Een groep van acht donateurs van de sterrenwacht is naar Frankrijk afgereisd om eens te

kunnen waarnemen en fotograferen onder een echt donkere nachthemel. Van 14 t/m 17 september verbleven ze in een vakantieboerderij in Grandpré in de Franse Ardennen. Vooral de avond van de 15e was het ontzagwekkend mooi helder; de lichtvervuiling waar we in de Randstad normaal onder lijden was even helemaal vergeten. Erik Hoorn maakte in Frankrijk de volgende opname van M31, de Andromedanevel:

 

STERRENWACHT OP STRANDWALFESTIVAL RIJSWIJK

Dit jaar werd op zaterdag 8 september het traditionele Strandwalfestival gehouden in Rijswijk. De sterrenwacht stond met een stand op de verenigingmarkt in het centrum van de stad. Omdat het de hele dag helder was, konden we het langstrekkende publiek laten genieten van beelden van de Zon uit twee telescopen. Op de ene telescoop was een H-alfa-filter gemonteerd; op de andere een Baader-zonnefilter. Verschillende mensen konden de beelden in de telescopen niet herkennen als weergaven van de Zon! Om de band met onze huisvester Rijswijk Wonen te benadrukken, hing er op de stand een banner van deze woningbouwvereniging.

 

JUPITERBEDEKKING DOOR DE MAAN

In de ochtend van 15 juli werd de planeet Jupiter bedekt door de Maan. Verschillende waarnemers van de club zijn daarom vroeg uit hun bed gekropen om het verschijnsel te fotograferen. De volgende opname is door Maurice Toet in de buurt van Zoetermeer gemaakt:

De heldere planeet met de vier manen is op het moment van de opname net weer tevoorschijn gekomen.

 

30 september  2012

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 12 november 2012 en maandag 19 november 2012. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

 

29 juli 2012

WAARNEMEN PERSEIDEN-METEORENZWERM 10-13 AUGUSTUS

Elk jaar verschijnt  in augustus de Perseïden-meteorenzwerm. Dit is een prima gelegenheid om meteoren ('vallende sterren') waar te nemen, er verschijnen er dan namelijk veel in korte tijd. Zoek hiervoor een donkere waarneemplek op en kijk bijvoorbeeld vanuit een tuinstoel of liggend op een matras naar de sterrenhemel. De Sterrenwacht Rijswijk zal tijdens deze periode ook meteoren gaan waarnemen. Het maximum van de meteorenactviteit is dit jaar op 12 augustus rond 19 uur.

BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar wordt er weer basiscursus sterrenkunde georganiseerd. Als er meer details bekend zijn komt er een concrete aankondiging in dit nieuwsoverzicht.

 

10 juni 2012

JAARKALENDERS SEIZOEN 2012-2013

De jaarkalender van publieksavonden en kalenderdata voor mogelijke groepsbezoeken zijn bijgewerkt voor komend seizoen. Zie de pagina 'Bezoeken'.

 

VENUSOVERGANG 2012

Op  woensdag 06-06-'12 vond er een overgang van de planeet Venus over de Zon plaats. De sterrenwacht Rijswijk was in alle vroegte aangetreden om dit verschijnsel waar te nemen. Er waren er ook een behoorlijk aantal bezoekers en een fotograaf van de krant naar de sterrenwacht gekomen om maar niets van het verschijnsel te missen. De weersomstandigheden waren helaas letterlijk van het type 'huilen met de pet op': we hebben niets gezien door bewolking en stevige regen. De sfeer op de sterrenwacht was gelukkig goed. We stonden er met z'n allen klaar voor, en bezoekers hebben nog heel wat kunnen opsteken over dit hemelverschijnsel.

De Venusovergang was live te zien via de beamer in de presentatieruimte. Helaas moesten we het doen met Nasa-beelden uit Hawaii en Noorwegen in plaats vanuit onze eigen telescopen.

Maurice Toet en een bezoeker houden het weer in de gaten. We hadden tenslotte maar een klein gaatje in de bewolking nodig om iets van de overgang te kunnen zien.

 

Voor deze telescoop is een zelfgemaakt zonnefilter gemonteerd. Een positief gevolg van de Venusovergang is dat we verschillende telescopen van up-to-date zonnefilters hebben voorzien.

 

25 maart 2012

Op woensdag 6 juni 2012 vindt er een overgang van de planeet Venus over de Zon plaats. De sterrenwacht zal van 05.30 uur tot 07.00 uur geopend zijn voor het waarnemen van dit unieke verschijnsel. De toegang is gratis. Dit screen shot uit het programma Stellarium (zie 'Links') geeft een indruk van de overgang:

In Nederland kunnen we dit keer alleen de laatste fase van de Venuspassage waarnemen. Omdat de Zon dit jaar bijzonder actief is, kunnen er waarschijnlijk mooie opnamen van een zonneschijf met zonnevlekken en het silhouet van Venus gemaakt worden.

Let op: de waarneemsessie gaat alleen door als de weersomstandigheden het waarnemen van de Zon toelaten.

 

 

4 maart 2012

 BASISCURSUS STERRENKUNDE

Dit voorjaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 26 maart 2012 en maandag 2 april 2012. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 39,50. Dit is inclusief een cursusboek en consumpties in de vorm van koffie, thee of fris. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

 

5 februari 2012

CONTACTGEGEVENS

De sterrenwacht heeft nu ook een e-mailadres voor algemene vragen over de sterrenwacht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie ook de pagina 'Contact'.

 

BEZOEKEN

De pagina 'Bezoeken' is aangepast.

 

TERUGBLIK 40-JARIG JUBILEUM STERRENWACHT RIJSWIJK

Onder '40-Jarig jubileum' staat een verslag van de evenementen in het afgelopen jaar.

 

 

29 januari 2012

Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen 2012 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond en zaterdagavond 2 en 3 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

27 november 2011

Het jubileumprogramma is nog in volle gang. In het kader daarvan gaf  dr. Joeri van Leeuwen op 10 november een lezing over de radiotelescoop LOFAR. De lezing vond plaats in de centrale bibliotheek van Rijswijk en was goed bezocht. Joeri had een helder en origineel verhaal waarin ook voor de ervaren amateursterrenkundige veel nieuws te horen was.

De pagina 'Bezoeken' is aangepast. De concrete data van publieksavonden staan nu ook voor een compleet seizoen vermeld.

 

25 september 2011

De eerste jubileumactiviteit ter gelegenheid van ons 40-jarig bestaan heeft plaatsgevonden. De themamiddag 'Zon en Raketten' werd gehouden op zaterdag 24-09-'11. Berry Sanders van TNO gaf een fascinerende lezing over microraket-voortstuwingssystemen in de ruimtevaart. Dit onderzoek vindt ook in ons eigen Rijswijk plaats! Het tweede thema van de middag, zonnewaarnemingen, kwam ook goed uit de verf door de uitbundig schijnende Zon.

 

Verschillende opstellingen voor het waarnemen van de Zon op het dakterras van de sterrenwacht tijdens de themamiddag 'Zon en Raketten'

 

 

31 juli 2011

WAARNEMEN PERSEIDEN-METEORENZWERM 10-13 AUGUSTUS

Elk jaar verschijnt  in augustus de Perseïden-meteorenzwerm. Dit is een prima gelegenheid om meteoren ('vallende sterren') waar te nemen, er verschijnen er dan namelijk veel in korte tijd. Zoek hiervoor een donkere waarneemplek op en kijk bijvoorbeeld vanuit een tuinstoel of liggend op een matras naar de sterrenhemel. De Sterrenwacht Rijswijk zal tijdens deze periode ook meteoren gaan waarnemen. Het maximum van de meteorenactviteit valt in de nacht van 12 op 13 augustus.

GROEPSBEZOEKEN SEIZOEN 2011-2012

Onder 'Bezoeken' vindt u een actuele jaarkalender met mogelijke data voor groepsbezoeken in het komende seizoen.

 

 

26 juni 2011

De publieksactiviteiten ter gelegenheid van ons jubileumjaar staan vermeld onder  '40-Jarig jubileum'. De pagina 'Instrumentarium' is actueel gemaakt. Aan 'Links' is een koppeling naar de site Te-les-koop.nl toegevoegd.

 

Een bezoeker van de sterrenwacht heeft de belevenissen tijdens een publieksavond samengevat in een aardig kort verhaal, zie de ontboezeming hieronder:

,,Afgelopen vrijdag 6 mei was ik eindelijk in de gelegenheid om de Sterrenwacht Rijswijk te bezoeken, zodat John Baars een leemte in z’n kijkerervaring kon opvullen, n.l.eens kijken door de vroeger zo gedroomde Mizar.

 

De avond liep wat anders dan ik had verwacht. Allereerst was daar de hardnekkige hoge bewolking, die al 2 dagen van geen wijken wilde weten. Zou het überhaupt wel door kunnen gaan? John kwam ik op de parkeerplaats al tegen. Dan de gang naar het waarneemterras boven op de flat: Eerst tig verdiepingen met de lift, dan een trapje op, door het zaaltje, dan nog een steile nauwe trap, en dan wauw……., 360 graden zicht rondom op de randstad. Alleen daarom al een bezoekje waard!

 

En als het donker wordt kun je goed zien waar al die nare lichtvervuiling vandaan komt; Wat een schier immense hoeveelheid lampen in de randstad.

 

Maar ondanks dit nadeel is het echt een unieke waarneemplek in de randstad.

 

Dan de Mizar opgebouwd. Met de Hyperion zoom op 12mm stond Saturnus (soms ook Titan) met 83xmooi in beeld. Meer ging niet vanwege de hoge bewolking. Een tweede kijker (80mmED) stond op de maan gericht. De verrassing van de avond was voor mij het vele publiek. Ik wist dat het een publieksavond was, maar zoveel interesse had ikniet verwacht. De Mizar bleek erg populair, en ik kon gelijk leren hoe je uitleg geeft aan een vader, terwijl de gretige kinderhandjes de Mizar (pe rongeluk) omver proberen te trekken, of de oculair-tas (onbedoeld) over het terras voetballen. John had hier al duidelijk veel ervaring mee, en stak gelukkig zo af en toe een reddende hand uit. Is allemaal goed afgelopen.

 

Behalve John hebben nog enkele leden door de Mizar gekeken, en waren meestal verrast door het scherpe beeld.

 

Nadat het publiek vertrokken was heb ik nog even kunnen kijken door de nieuwe 12” kijker van de Sterrenwacht.Helaas was de sluierbewolking wat dichter geworden zodat het beeld er niet beter op werd. Toch nog wel een indruk gekregen wat zo’n grote telescoop presteert op M3 en M13, zelfs onder slechte omstandigheden.

 

De avond besloten met wat napraten en een kop koffie. Dan nog de lift, de parkeerplaats,en de rit naar huis.

 

Het was voor mij een hele aangename en leerzame avond, en ik wil de mannen van de Sterrenwacht Rijswijk dan ook hartelijk bedanken voor hun gastvrijheid.''

 

27 maart 2011

In ons jubileumjaar kunnen we met plezier de komst van een nieuwe hoofdtelescoop in de koepel van de sterrenwacht melden, zie ook deze foto:

Het is een Meade LX200- telescoop met een spiegeldiameter van 304,8 mm en een brandpuntsafstand van 3048 mm (openingsverhouding f / 10). De kijker is van het type Schmidt-Cassegrain. Naast de prima optische kwaliteit is de telescoop ook van een go-to systeem voorzien. Dit maakt het zoeken en tonen van objecten aan bezoekers een stuk eenvoudiger. In de foto is aan de voorkant van de kijker een zogenaamd Bahtinov- masker geplaatst. Dit is een hulpmiddel voor het scherpstellen op hemelobjecten en met name bedoeld  voor optimale beeldscherpte bij astrofotografie. Bijzondere dank gaat uit naar onze donateurs Maurice Toet voor de kijkerselectie en aanschaf en Wim Groen voor de montage op de bestaande telescoopvoet.

 

 

27 februari 2011

Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen 2011 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond en zaterdagavond 11 en 12 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

 

30 januari 2011

40 JAAR STERRENWACHT RIJSWIJK

Op 23 oktober 1971 opende burgemeester Boogaardt van Rijswijk onze sterrenwacht. Dit jaar vieren we daarom ons veertigjarig jubileum. In de tweede helft van dit jaar is er een aantal publieksactiviteiten ter gelegenheid van het feestjaar. Er komen o.a. een sterrenkundige lezing door een bekende wetenschapper in de bibliotheek Rijswijk  en een themamiddag over de Zon. Nadere informatie volgt in de loop van het jaar; houd daarom dit nieuwsoverzicht in de gaten.

 

DUBBELSTERCOMBINATIE SIRIUS A EN SIRIUS B OP STERRENWACHT GESCHEIDEN

In het sterrenbeeld Grote Hond staat de helderste ster die vanuit Nederland aan de hemel gezien kan worden, de ster Sirius. In de winter is deze ster een opvallende verschijning aan de zuidelijke hemel. De ster heeft een blauwachtige kleur en twinkelt sterk door de geringe hoogte boven de horizon. De ster staat niet alleen, maar heeft een veel minder heldere begeleider die er omheen draait: de ster Sirius B. Zie ook deze afbeelding:

 

Het licht van Sirius A overstraalt de kleine ster Sirius B volkomen. Er is daarom een behoorlijk grote telescoop nodig om de beide sterren gescheiden te zien. Op vrijdag 28 januari is het John Baars, Ole Nielsen, Wim Groen en Ted Pennings op de sterrenwacht gelukt om de sterren apart te zien! Ze gebruikten daarvoor de 36 cm Celestron 14-telescoop van de sterrenwacht. Het was bitter koud die avond. Er ontstond later zelfs een ijslaag op de correctorplaat aan de voorkant van de telescoop! Toen was de buit echter al binnen: een hartverwarmende gezamenlijke waarneming van deze dubbelster op 8,6 lichtjaar van de Aarde.

 

 

28 november 2010

NIEUW MODEL ZONNESTELSEL IN STERRENWACHT

 

Sinds kort is de sterrenwacht opgesierd met een nieuw model van het zonnestelsel, zie bovenstaande foto's. Een medewerker van de sterrenwacht bouwde het model. Het is over de breedte van de presentatieruimte aan het plafond bevestigd. Van de Zon is alleen een 'plak' van het boloppervlak van deze ster in het model verwerkt. Wanneer de Zon ook als bol zou worden weergegeven, zou deze op de schaal van het model een diameter van ruim 2 meter hebben! Niet erg praktisch te monteren dus... De afstanden tussen de planeten onderling zijn in overeenstemming met de werkelijke verhoudingen in het zonnestelsel.

 

26 september 2010

Op zaterdag 30 oktober 2010 neemt de sterrenwacht deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert!

 

25 juli 2010

WAARNEMEN PERSEIDEN-METEORENZWERM 10-13 AUGUSTUS

Elk jaar verschijnt  in augustus de Perseïden-meteorenzwerm. Dit is een prima gelegenheid om meteoren ('vallende sterren') waar te nemen, er verschijnen er dan namelijk veel in korte tijd. Zoek hiervoor een donkere waarneemplek op en kijk bijvoorbeeld vanuit een tuinstoel of liggend op een matras naar de sterrenhemel. De Sterrenwacht Rijswijk zal tijdens deze periode ook meteoren gaan waarnemen.

 

GROEPSBEZOEKEN SEIZOEN 2010-2011

Onder 'Bezoeken' vindt u een actuele jaarkalender met mogelijke data voor groepsbezoeken in het komende seizoen.

 

30 mei 2010

TERUGBLIK OPPOSITIE PLANEET MARS

In het vroege voorjaar stond de planeet Mars in oppositie. Vanuit de Zon gezien stond Mars toen 'achter' de Aarde. Op dat moment was de afstand van de Aarde tot de planeet relatief klein, ca. 60 miljoen km. De planeetschijf van Mars had toen daarom aan de hemel ook een relatief grote diameter. Mars is daarom in die periode gefotografeerd via de grote telescoop van onze sterrenwacht, zie:

Links in de afbeelding staat een weergave van Mars in het planetariumprogramma Stellarium (zie 'Links' op deze site voor de downloadlocatie). Rechts staat een foto van het beeld in de telescoop. De foto is het resultaat van een webcam-opname. Wat opvalt, is dat de poolkap van het  noordpoolgebied op Mars in de foto een grotere omvang heeft dan in de weergave van de planeet in Stellarium. De grootte van deze poolkap verandert met de seizoenen, net als de grootte van de waterijsvlakte van de noordpool op Aarde. De poolkap op Mars bestaat uit koolzuursneeuw (CO2).

 

 

28 maart 2010

CURSUS STERRENKUNDE

Dit voorjaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 17 mei 2010 en maandag 24 mei 2010. Aanvang op beide avonden om 19.45 uur, einde om 22.15 uur. Bij helder weer wordt er ook waargenomen via de grote telescoop in de koepel en op het dakterras.

Deelname kost € 35,-. Dit is inclusief een cursusboek. Aanmelding via e-mail bij Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

 

9 februari 2010

Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen 2010 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

Openingstijden:

Vrijdagavond en zaterdagavond 19 en 20 maart, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

M45 - Pleiaden

Maurice Toet van de Sterrenwacht Rijswijk heeft in januari een mooie opname van de Pleiaden (open sterrenhoop) gemaakt, zie:

 

 

De opname is gemaakt in Etoile-St.-Cyrice in de Franse Alpen. De opname is samengesteld uit 15 afzonderlijke foto's. De totale belichtingstijd is 150 minuten! De sterrenhoop bestaat uit een groep heldere, blauwe en daarmee hete sterren. In de opname is goed te zien dat deze heldere sterren de omringende nevel sterk verlichten. De geschatte resterende levensduur van deze sterrengroep is 250 miljoen jaar. Dit is relatief kort vergeleken met andere objecten in het heelal.

 

 

7 december 2009

De sterrenwacht beschikt op de locatie aan het Jaagpad in Rijswijk (kijkerbouw) over een projectieplanetarium. In de afgelopen periode hebben Chris van der Meulen en Ted Pennings de projector van dit planetarium gerestaureerd. De complete elektrische schakeling werd vervangen, de lichtbron is nu een 'power-LED' met een hogere lichtopbrengst dan het oude gloeilampje.

 

4 oktober 2009

De pagina 'Bezoeken' is uitgebreid. Het is nu mogelijk om vanaf deze pagina via een formulier een groepsbezoek aan te vragen. De pagina 'Instrumentarium' is uitgebreid met foto's van de op de sterrenwacht aanwezige telescopen.

 

 

30 augustus 2009

Op zaterdag 24 oktober 2009 neemt de sterrenwacht deel aan het landelijke evenement 'Nacht van de Nacht'. Dit is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de ernstige lichtvervuiling in ons land onder de aandacht te brengen. In deze nacht van de overgang naar wintertijd zal een deel van de openbare verlichting uitgeschakeld worden. Kom van 20.00 uur tot 22.00 uur op de sterrenwacht kijken of dit het zicht op de sterrenhemel verbetert!

 

 

26 juli 2009

Het instrumentarium van de sterrenwacht is uitgebreid met een zonnetelescoop, zie deze afbeelding:

 

Deze lenzentelescoop is voorzien van een speciaal filter, een zogenaamd H-alfa filter, waarmee allerlei structuren op het oppervlak van de Zon zichtbaar gemaakt kunnen worden. Aan de linkerkant van de afbeelding hierboven staat een tekening van het beeld van de Zon in onze zonnetelescoop. Aan de rand van de zonneschijf zijn zonnevlammen te zien. Zonnevlammen zijn uitbarstingen in de atmosfeer van de Zon.

 

 

21 mei 2009

Draadloze verzending telescoopbeeld op sterrenwacht

 

Er is op de sterrenwacht een proef gedaan met het draadloos verzenden van telescoopbeelden. Er werd daarbij gebruikt gemaakt van een (beveiligd) WiFi-computernetwerk dat sinds kort op de sterrenwacht aanwezig is. Op de foto's hieronder is te zien hoe de wijzerplaat (!) van de torenklok van de Oude Kerk in Delft live weergegeven wordt via de beamer in de presentatieruimte. Met deze presentatiemogelijkheid  kan publiek  buiten de  koepelruimte meegenieten van actuele beelden uit de telescoop.

 

Het beeld van de telescoop live op de beamer in de presentatieruimte via een draadloze verbinding

De telescoop in de koepel met aangesloten webcam, telescoopbeeld op laptop.

 

8 maart 2009

Tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen 2009 zal onze sterrenwacht voor het publiek geopend zijn.

 

Openingstijden:

Vrijdagavond en zaterdagavond 3 en 4 april, vanaf 20.00 uur.

Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. In één van de presentaties zullen de onderwerpen 40 Jaar Apollo 11, het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009 en de recente komeet Lulin belicht worden.

 

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

 

 

1 februari 2009

Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009

Op 1 januari 2009 is het Internationaal VN-Jaar van de Sterrenkunde begonnen. 135 landen doen wereldwijd mee om het universum de komende 365 dagen dichter bij de mensen te brengen. Het  International Year of Astronomy 2009 (IYA2009) is gelanceerd door de Internationale Astronomische Unie en de VN-organisatie Unesco onder het motto: Het heelal: ontdek het zelf! Duizenden IYA2009-activiteiten zijn in voorbereiding. Een leuke activiteit in Nederland is bijvoorbeeld de tentoonstelling 'Van Gogh en de kleuren van de nacht' in het Van Goghmuseum in Amsterdam.

 Zie ook www.astronomy2009.nl

 

Dat het ook mogelijk is om vanuit de randstad goede astrofoto's te maken, bewijst de volgende recente opname van de Orionnevel door Maurice Toet uit Zoetermeer:

 

Maurice Toet is donateur van de Sterrenwacht Rijswijk. Voor de opname gebruikte hij een speciaal lichtfilter om de lichtvervuiling van de hemel in onze regio te blokkeren. In de Orionnevel is het proces van stervorming goed te volgen. Het oplichten van de nevel wordt veroorzaakt door de sterren die er uit ontstaan zijn.

 

 

23 november 2008

De samenstelling van het stichtingsbestuur staat nu vermeld onder 'Contact'. De nieuws- en activiteitenoverzichten zijn geactualiseerd.

 

 

26 oktober 2008

 

CURSUS STERRENKUNDE

Dit najaar verzorgt de sterrenwacht weer een basiscursus sterrenkunde. De cursus is een inleiding in de sterrenkunde. Aan bod komen o.a. de onderwerpen  zon en sterren, het zonnestelsel, sterrenbeelden en telescopen. De cursus wordt gegeven op de sterrenwacht en bestaat uit twee lesavonden: maandag 17 november 2008 en maandag 24 november 2008, aanvang op beide avonden om 19.45 uur.

Deelname kost € 25,-. Er is ook een cursusboek beschikbaar voor € 10,-. Aanmelding bij

Wim Groen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070-3361550 ('s avonds).

 

 

14 september 2008

De historie van de Rijswijkse sterrenwacht wordt uit de doeken gedaan onder 'Geschiedenis'. Er zijn links toegevoegd naar Martin Pieriks Astrokeet en Astroportal. Nieuw onder 'Links' is de sectie 'Sterrenkundige software'. Hierin staan nu planetariumprogramma Stellarium en heelalverkenner Celestia.

 

 

16 augustus 2008

De periode van de Perseïdenmeteorenzwerm is volgens traditie weer afgesloten met een barbecue. Het weer zat deze zaterdag 16 augustus mee. Deze gezellige bijeenkomst vormde meteen de aftrap van het seizoen 2008/2009. Op dinsdag 12 augustus werden er meteoren waargenomen op de sterrenwacht. Bij harde wind en niet optimaal heldere hemel werden toch nog zo'n 15 meteoren in een uur waargenomen. Op de avond van 16 augustus was er een gedeeltelijke maansverduistering (81% bedekking), zie ook de foto hieronder. De omtrek van de aardschaduw is met een cirkel bij de foto van de maansikkel aangegeven.

 

 

18 juli 2008

De informatie onder 'Bezoeken' is bijgewerkt. Er is nu een duidelijke en complete bezoekregeling voor publiek, donateurs en groepen.

 

12 mei 2008

De pagina 'Sterrenkunde' is uitgebreid met het onderdeel 'Het verre heelal'. Hierin vind je informatie over sterrenstelsels, nevels en sterrenhopen.

 

2 mei 2008

De website is geheel bijgewerkt en uitgebreid. Zie o.a. Astrofotografie, Sterrenkunde, Links en Contact.

 

14 april 2008

Ook dit voorjaar is er een basiscursus sterrenkunde verzorgd. Met 20 deelnemers was de cursus goed bezet. Een mooi cursusboek in kleurendruk en maar liefst twee heldere waarneemavonden maakten het feest compleet.