Terugblik 40-jarig jubileum Sterrenwacht Rijswijk in 2011

Veertig jaar, een half mensenleven... In 2010 zagen we dat de sterrenwacht die leeftijd ging bereiken. Omdat we allemaal voelden dat onze club nog steeds springlevend en inspirerend was, wilden we in 2011 dit jubileum eens goed vieren. We organiseerden daarom een aantal publieksevenementen. Dit trok de aandacht van bezoekers uit de regio en van lokale media. Een werkgroep werd gevormd voor organisatie van de feestelijkheden. John Baars, Jeroen Smaal, Ted Pennings en Wim Groen zagen hun inspanningen beloond worden. Over belangstelling hadden we niet te klagen... Het jubileum was ook een ontdekkingstocht langs alle  onderzoeksactiviteiten op het gebied van sterrenkunde en ruimtevaart die in Rijswijk en omgeving plaatsvinden. Die zijn niet te onderschatten; misschien maakt dat de lichtvervuilde nachthemel een beetje goed?

Hieronder een verslag van de evenementen.

 

Themamiddag 'Zon en Raketten' - 24 september

De eerste jubileumactiviteit was de themamiddag 'Zon en Raketten'. Berry Sanders van TNO gaf een fascinerende lezing over microraket-voortstuwingssystemen in de ruimtevaart. Dit onderzoek vindt ook in ons eigen Rijswijk plaats! Het tweede thema van de middag, zonnewaarnemingen, gepresenteerd door Ted Pennings van de Rijswijkse Sterrenwacht, kwam ook goed uit de verf door de uitbundig schijnende Zon.

Verschillende opstellingen voor het waarnemen van de Zon op het dakterras van de sterrenwacht tijdens de themamiddag 'Zon en Raketten'

 

Lezing 'LOFAR'  - 10 november

Aanstormend topastronoom dr. Joeri van Leeuwen gaf op 10 november een lezing over de radiotelescoop LOFAR in de centrale bibliotheek van Rijswijk. De lezing was goed bezocht. De spreker had een helder en origineel verhaal waarin ook voor de ervaren amateursterrenkundige veel nieuws te horen was.

Joeri wilde het niet te hardop zeggen, maar hij droomt nu al van een eventuele Nobelprijs voor de waarneem- en onderzoeksresultaten die met LOFAR geboekt worden.

Dr. Joeri van Leeuwen opent de lezing in de bibliotheek van Rijswijk

 

Open waarneemavond - 18 november

Omdat we dit jaar nog wat meer wilden trakteren, had het publiek op deze publieksavond gratis toegang. Verschillende bezoekers hebben toen hun entree-euro's maar in de giftenpot gegooid. Dat is natuurlijk altijd een goed idee.

 

Sterrenwacht in de krant - 8 december

In het Algemeen Dagblad verscheen naar aanleiding van het jubileum een leuk artikel over onze sterrenwacht. Manuel Roos en Wim Groen werden hiervoor op de sterrenwacht geïnterviewd en gefotografeerd.

Lees het artikel hier: artikel AD

 

Apollo 15 thema avond - 16 december

Manuel Roos verzorgde een avond over de ruimtevlucht die plaatsvond in 1971, in 2011 dus ook 40 jaar geleden. Het was de eerste maanvlucht waarop de Lunar Rover (maanauto) meeging. De unieke Manuel's Cut van filmmateriaal uit de periode rond deze ruimtevlucht viel goed in de smaak. Er was weer eens wat anders te zien dan de geijkte, overbekende beelden.

 I salute - een groet van James Irwin aan alle aardbewoners vanaf de maanbodem