Astrofotografie

Astrofotografie is het nemen van foto's van objecten aan de nacht- en daghemel zoals planeten, sterren en Deep Sky-objecten (verre heelal, bijv. melkwegstelsels). Voorheen was het maken van echt goede opnamen voorbehouden aan professionele sterrenkundigen op sterrenwachten. De afgelopen 20 jaar is er veel vooruitgang geweest in computertechniek en elektronica, waarbij de prijzen van geschikte apparatuur steeds daalden. Hierdoor zijn nu ook amateurs in staat zijn om hoogstaande astrofoto's te maken.

Binnen de Sterrenwacht Rijswijk is een aantal amateurs actief op het gebied van de astrofotografie, zie ook verder op deze pagina. Met verschillende nieuwe en bestaande technieken proberen ze een steeds hoger niveau te bereiken.

 

Methoden

In de 'klassieke' astrofotografie was alleen de fotocamera met film voor amateurs beschikbaar voor vastlegging van beelden. De fotocamera wordt hierbij achter een telelens of telescoop geplaatst. Vaak is mechanische volging van de hemelbeweging nodig om objecten netjes stilstaand te kunnen fotograferen. De belichtingstijden kunnen variëren van enkele seconden tot een aantal uren. Voor sommige typen waarnemingen is de klassieke filmfotografie nog onverslaanbaar!

De afgelopen jaren zetten amateurs ook digitale camera's in. Voorbeelden hiervan:

    * CCD-camera voor fotografie van lichtzwakke objecten.

    * Webcam voor objecten in ons zonnestelsel.

    * Digitale fotocamera en videocamera, diverse toepassingen.

CCD-camera op telescoop

Webcam voor astrofotografie

 

Beeldbewerking

De ruwe opnamen van de camera's worden vaak op de PC bewerkt om alle informatie uit de foto naar boven te halen. Denk hierbij aan het verhogen van het contrast, de scherpte en het stapelen van meerdere opnamen. Het is de kunst om in de uiteindelijke weergave de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. 'Doorschieten' richting een kanariegele Maan of pimpelpaars melkwegstelsel is zeker niet de bedoeling... Het kan natuurlijk zo zijn dat volgens ESO-opnamen het melkwegstelsel werkelijk pimpelpaars en gespikkeld is.

 

Opnamen door onze donateurs

Hieronder volgt een aantal foto's door Maurice Toet, Ole Nielsen, Job Geheniau, Ted Pennings en Jeroen Smaal. Deze donateurs van de Sterrenwacht Rijswijk zijn al een aantal jaren actief in de astrofotografie. Enkelen hebben een persoonlijke website met astrofotowerk, zie 'Links'.

Object: M42, Orionnevel

Auteur:  Maurice Toet

Methode: filmfotografie

 

Object: Saturnus

Auteur: Ole Nielsen

Methode: webcam + telescoop

 

Object: zonnevlek

Auteur: Job Geheniau

Methode: webcam + telescoop

 

Object: M51, Draaikolknevel. Een spiraalstelsel.

Auteur: Ted Pennings

Methode: CCD-camera + telescoop

 

Object: overgang planeet Venus over de Zon

Auteur: Jeroen Smaal

Methode: digitale camera + telescoop

 

Uw opnamen op deze site?

Heeft u een fraaie astrofoto, dan bestaat de kans dat wij deze plaatsen op de website van de Sterrenwacht Rijswijk.

Mail uw foto naar Ted Pennings, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef  hierbij ook een korte beschrijving van de opname: naam  van het object,  gebruikte instrumenten (telescoop, fotocamera, webcam etc.) en de waarneemlocatie.